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MARITIME STCW RULES (IGF and POLAR CODES) AMENDMENT 2021

1 Title
1.1 These Rules are the Maritime STCW Rules (IGF and Polar Codes) Amendment
2021.
2 Commencement
2.1 These Rules will come into force on the date they are published in the
Gazette.
3 Purpose

Bl These Rules amend the Maritime STCW Rules 2020 by making provision for
the requirements of —
(a) the IGF Code; and
(b) the Polar Code.
4 Interpretation
4.1 Rule 1.1.2 of the Maritime STCW Rules 2020 is amended by inserting in
alphabetical order the following definitions —
“IGF Code” means The International Code of Safety for Ships using Gasses or
other Low-flashpoint Fuels which entered into force on 1 January 2017
“Polar Code” means The International Code for Ships Operating in Polar
Waters which entered into force on 1 January 2017.
5 Part Eight
o Part Eight of the Maritime STCW Rules 2020 is amended by inserting after Rule
8.8 the following Rules —
8.9 Mandatory Minimum Training for Seafarers on Ships subject to the IGF Code
8.9.1 This rule applies to masters, officers and ratings and other personnel serving
on board ships subject to the IGF Code.

8.9.2 Prior to being assigned shipboard duties on board ships subject to the IGF
Code, seafarers shall have completed the training required by rules 8.9.4 to
8.9.9 in accordance with their capacity, duties and responsibilities.
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8.9.3

8.9.4

8:9.5

8.9.6

8.9.7

8.9.8

899

All seafarers serving on board ships subject to the IGF Code shall, prior to
being assigned shipboard duties, receive appropriate ship and equipment
specific familiarization training as specified in regulation I/14, paragraph 1.5.

Seafarers responsible for designated safety duties associated with the care,
use or in emergency response to the fuel on board ships subject to the IGF
Code shall hold a certificate in basic training for service on ships subject to the
IGF Code.

Every candidate for a certificate in basic training for service on ships subject to
the IGF Code shall have completed basic training in accordance with provisions
of section A-V/3, paragraph 1 of the STCW Code.

Seafarers responsible for designated safety duties associated with the care,
use or in emergency response to the fuel on board ships subject to the IGF
Code who have been qualified and certified according to either regulation
V/1-2, paragraphs 2 and 5, or regulation V/1-2, paragraphs 4 and 5 on
liquefied gas tankers, are to be considered as having met the requirements
specified in section A-V/3, paragraph 1 for basic training for service on ships
subject to the IGF Code.

Masters, engineer officers and all personnel with immediate responsibility for
the care and use of fuels and fuel systems on ships subject to the IGF Code
shall hold a certificate in advanced training for service on ships subject to the
IGF Code.

Every candidate for a certificate in advanced training for service on ships

subject to the IGF Code shall, while holding a Certificate of Proficiency

described in rule 8.9.4, have:

(a) Completed approved advanced training for service on ships subject to the
IGF Code and meet the standard of competence as specified in section A-
V/3, paragraph 2 of the STCW Code; and

(b) Completed at least one month of approved seagoing service that includes
a minimum of three bunkering operations on board ships subject to the
IGF Code. Two of the three bunkering operating may be replaced by
approved simulator training on bunkering operations as part of the training
referred to in (a) above.

Masters, engineer officers and any person with immediate responsibility for
the care and use of fuels on ships subject to the IGF Code who have been
qualified and certified according to the standards of competence specified in
section A-V/1-2, paragraph 2 for service on liquefied gas tankers are to be
considered as having met the requirements specified in section A-V/3,
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8.9.10

8.9.11

paragraph 2 for advanced training for ships subject to the IGF Code, provided
they have also:
(a) met the requirements of rule 8.9.6; and

(b) met the bunkering requirements of rule 8.9.8(b) or have participated in
conducting three cargo operations on board the liquefied gas tanker: and

(c) have completed sea going service of three (3) months in the previous five
(5) years on board:
(i}ships subject to the IGF Code;

(iiytankers carrying as cargo, fuels covered by the IGF Code; or

(iii) ships using gases or low flashpoint fuel as fuel.

A Certificate of Proficiency shall be issued to seafarers who are qualified in
accordance with either rules 8.9.4 or 8.9.7, as appropriate.

Seafarers holding Certificates of Proficiency in accordance with either rule
8.9.4 or 8.9.7 shall, at intervals not exceeding five years, undertake
appropriate refresher training it be required to provide evidence of having
achieved the required standard of competence within the previous five (5)
years.

8.10 Mandatory Minimum Training for Seafarers on Ships in Polar Waters

8.10.1

8.10.2

8.10.3

Masters, chief mates and officers in charge of a navigational watch on ships
operating in polar waters shall hold a certificate in basic training for ships
operating in polar waters, as required by the Polar Code.

Every candidate for a certificate in basic training for ships operating in polar
waters shall have completed an approved basic training for ships operating in
polar waters and meet the standard of competence specified in section A-V/4,
paragraph 1, of the STCW Code.

Every candidate for a certificate in advanced training of ships operating in

polar waters shall

(a) meet the requirements for certification in basic training for ships operating
in polar waters;

(b) have at least two (2) months of approved seagoing service in the deck
department, at management level or while performing watchkeeping
duties at the operational level, within polar waters or other equivalent
approved seagoing service; and
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(c) have completed approved training for ships operating in polar waters and
meet the standard of competence specified in section A-V/4, paragraph 2
of the STCW Code.

8.10.4 A Certificate of Proficiency shall be issued to seafarers who are qualified in
accordance with either rules 8.10.2 or 8.10.3, as appropriate.

Made this day f—S#‘ of June 2021

Hon. Robert Taimoe Tapaitau
Minister of Transport




